Arne Astrup har meddelt, at han forlader Novo Nordisk Fonden for at gå på pension. Ugen efter annoncerede han nyt kæmpejob i Frankrig for en af Novo’s konkurrenter.
Arne Astrup har altid været en interessant person at følge. Han er lynende intelligent, ingen tvivl om det, så jeg har altid opfattet ham som en værdig modstander – i de første mange år af mit studie- og arbejdsliv tilmed som en god inspirator.
Vi har desværre haft alt for få offentlige debatter. Han er heller ikke let at debattere med. Jeg mindes en debat med ham for nogle år siden, hvor han simpelthen udvandrede fra salen, mens jeg skulle holde mit oplæg. I den efterfølgende paneldebat blev han nærmest rasende, da jeg vovede at sige ham imod. Nogen mener, at han har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, men det skal jeg ikke gøre mig klog på. Vi har jo alle vores forskellige udfordringer.
“Sukker feder ikke”
De fleste kender Arne Astrup som professoren, der opdagede, at sukker ikke feder, mens han tilfældigvis var finansieret af sukkerindustrien.
Han har siden indrømmet, at han tog fejl om sukker, og han begyndte da i stedet at arbejde for Arla og mælkeproducenterne, hvor han så opdagede, at mættet fedt (som der tilfældigvis findes meget af i komælk) slet ikke er usundt.
De sidste fem år har han så arbejdet for Novo, der som bekendt tjener ufatteligt mange millarder kroner hvert år på at sælge medicin mod diabetes og overvægt. Samtidig med det har Astrup været redaktør for verdens førende ernæringsvidenskabelige tidsskrift (The American Journal of Clinical Nutrition) med Københavns Universitet og ikke Novo Nordisk Fonden angivet som den institution han kommer fra, naturligvis. Ingen interessekonflikt der, selvom AJCN er det tidsskrift som mange forskere først vil forsøge at publicere non-farmakologiske konkurrenter til Wegovy (semaglutid) i.
Nu er det ikke fordi, at jeg følger Arne Astrup så tæt længere. Det var således først i går, at jeg opdagede, at han på LinkedIn for en måned siden havde annonceret, at han forlader sit formentlig ekstremt vellønnede og seniorvenlige Novo-job. Han angav nogle umiddelbart troværdige årsager (han vil gå på pension, da han fylder 70 år, og så vil han bruge mere tid på sin kone, børn og børnebørn), men allerede en uge efter postede han på samme sociale medie et nyt opslag om, at han nu har fået et nyt job som ‘Chairman of International Scientific Board hos Réseau RNPC / Groupe Ethique et Santé’. RNPC består af 115 klinikker i Frankrig, der tilbyder non-farmakologisk behandling af overvægt. Der er således tale om en ganske stor konkurrent til Novo på det franske marked.
Hvis vi kombinerer disse nyheder med, hvad der i min optik lignende en desperat, Novo-konstrueret PR-kampagne for at rette op på Arne Astrups mange “fejl”, så lugter det af, at balancen mellem fordele og ulemper for Novo Nordisk Fonden ved at have Arne Astrup ansat som vicepræsident var tippet i retning af, at han skulle fyres, ligesom Novo’s administrerende direktør i øvrigt også blev for nylig. Min opfattelse understøttes af, at Arne Astrup er fjernet fra Novo Nordisk Fondens website, inden hans ansættelse udløber 1. august. Nogen må derfor have ønsket at få ham ud så hurtigt som muligt, tænker jeg.
Min tese er, at Novo er blevet mødt med så meget modvilje mod Arne Astrups mange “fejl”, at mange har været bange for, at hans nye samarbejde med Novo er endnu en ny “fejl”, der på sigt ikke gavner andet end Arne Astrups bankkonto. Arne Astrups lave troværdighed i både offentligheden og i fagkredse i Danmark kan dermed have haft en for negativ effekt på Novo Nordisk Fondens lokale troværdighed. Nu har Arne Astrup så haft fem år til at aktivere sit store internationale netværk til gavn for Novo, hvorefter der måske kun var skadevirkninger tilbage ved at have ham i huset, så nu kan han gå videre til et andet seniorjob i udlandet, hvor befolkningen ikke kender ham som andet end en klog ernæringsprofessor med en sjov accent.
Jeg vil gerne understrege, at dette blot er mig, der spekulerer om Novo Nordisk Fonden og Arne Astrups motiver. Jeg har dog en hel del mere tiltro til nye Novo uden Astrup end Novo med Astrup, og sådan tror jeg faktisk, at vi er mange med mange år i ernærings- og sundhedsbranchen, der har det. Så til lykke til Novo Nordisk Fonden med den organisatoriske ændring.
Relateret:
Discover more from Via Brændgaard
Subscribe to get the latest posts sent to your email.