Holistisk Ernæring

Holistisk Ernæring via Brændgaard er et helhedsorienteret ernæringskoncept udviklet af cand.scient. i human ernæring Peer Brændgaard.

Holistisk Ernæring fokuserer på samspillet mellem forskellige ernæringsfaktorer og udvider perspektivet fra kun mad som næring til alt med samme betydning og dynamik.

Holistisk Ernæring omfatter bl.a. disse dele:

  • Samspillet mellem kost og motion i forhold til appetitregulering samt fysisk og mental energibalance.
  • Integreret ernæringspsykologi med fokus på samspillet mellem kost, psyke og stress, samspillet mellem lyst, nydelse og opmærksomhed samt psykologiske og bevidsthedsmæssige aspekter ved (ændring af) kostvaner inkl. Mindful Spisning og Små Skridt som konkrete metoder.
  • Aflæring af slankekur ved at indlære slankekurs som det sunde alternativ til mennesker med overvægt inkl. fokus på samspillet mellem fysiologi, psykologi og adhærens i forbindelse med opnåelse og vedligeholdelse af vægttab.
  • Information som næring med fokus på skelne mellem gavnlig og skadelig information
  • Kram som næring via krammehormonet oxytocin, kærlig berøring og kilde til vital livsenergi inkl. Mindful Kramning som konkret metode.
  • Sansenæring med fokus på dynamikker mellem sult, indtag og mæthed af sanseindtryk (syn, lyd, smag, lugt og berøring).
  • Social næring med fokus på dynamikker mellem sult, indtag og mæthed i relation til samvær med mennesker.
  • Mental næring med fokus på dynamikker mellem sult, indtag og mæthed af mentale indtryk, dvs. tanker, følelser og sindstilstande.
  • Holistisk forståelse af spiseproblemer med særligt fokus på overspisning (inkl. stressspisning og trøstespisning), underspisning (inkl. slankekure, fastekure og restriktiv spisning) og usund kompensation (inkl. både spise- og motionsmæssig bulimi).

Relateret koncept: Holistisk Sundhed

Flere koncepter