Kalenderen siger februar og dermed højsæson for D-vitaminmangel, også selvom du er udendørs hver dag.
Her på vores breddegrader er der i vinterhalvåret desværre ikke intensitet nok i solens lys til at sætte gang i D-vitamindannelsen, selvom huden får lys.
Det er derfor nødvendigt at spise D-vitamin fra kosten. Der er meget delte meninger om, hvor meget D-vitamin der er optimalt at spise. Jeg tager selv 100 mikrogram D-vitamin som kosttilskud hver dag i vinterhalvåret.
Her er en oversigt over nogle af de symptomer, der kan skyldes mangel på D-vitamin:
- Træthed
- Søvnproblemer
- Covid-19
- Hyppig sygdom (influenza, forkølelse og lignende)
- Hårtab
- Depression
- Muskelsmerter
- Knoglesmerter
- Øget følsomhed over for smerte
- En prikkende og stikkende fornemmelse i hænder eller fødder
- Muskelsvaghed i kropsdele tæt på kroppen, som f.eks. overarme eller lår
- Vralten, når man går, på grund af muskelsvaghed i hofter eller ben
- En historie med brækkede knogler
- Type 2-diabetes
- Muskeltrækninger eller rystelser
- Muskelspasmer
- Bøjede ben (når manglen er alvorlig)
Hvis du tager kosttilskud, hvor meget D-vitamin tager du så i alt? D-vitamin findes både i multivitaminer, isolerede D-vitaminer og ofte også i kosttilskud med kalk eller fiskeolie. Tæl det hele sammen. Hvis det giver ca. 100 mikrogram, så er du formentlig godt kørende.
Husk at tage D-vitamintilskud sammen med et fedtholdigt måltid, da D-vitamin er fedtopløseligt. Det betyder, at vitaminet slet ikke bliver optaget fra tarmen ind i kroppen, hvis du sluger en D-vitamintablet på tom mave.
Discover more from Via Brændgaard
Subscribe to get the latest posts sent to your email.