Kulhydratkuren

INTRODUKTION

Kulhydratkuren går ud på at spise dig mæt i enkel, sund, kulhydratrig mad.

Kulhydrater er det vigtigste brændstof for både din hjerne og din krop.

Kulhydratkuren er Brødkurven (inkl. Brødkuren ) & Havregrynskuren, hvor du spiser enten brød eller havregryn i stedet for det, du plejer at spise.

Start med den kur, du har mest lyst til: brød eller havregryn.

Når du bliver træt af at spise brød, så skift over til gryn. Når du bliver træt af gryn, så skift over til brød. Du kan skifte kur lige så tit, du vil, og du kan være på Kulhydratkuren lige så længe du vil. Find den kur, der passer bedst til dig.

Hvis du bruger kulhydratkuren for at tabe dig, så er det vigtigt, at du spiser efter din sultfornemmelse. Mærk den fysiske fornemmelse af sult som et hul i maven. Vent med at spise et hovedmåltid (morgenmad, frokost og aftensmad) til, du er tilpas meget sult. Hold op med at spise, når sulten er væk. Så enkelt er det.

Kombination af sult og kulhydrater er en effektiv slankekurs.


HAVREGRYNSKUREN

Havregrynskuren går ud på at spise havregryn med frugt, nødder og mælk til så mange måltider som muligt. Sammensæt hvert havremåltid så havregryn er den ingrediens, der er suverænt mest af. Derudover bestemmer du selv forholdet mellem de forskellige ingredienser. Smag dig frem.

KUREN ER FOR DIG

Kuren er for dig, der ønsker at:

  • være på kur,
  • øge din sundhed,
  • sænke din vægt,
  • sænke dit blodtryk,
  • spise sundt uden at lave mad,
  • frigøre tid i hverdagen,
  • øge din seksuelle energi,
  • og/eller mindske madstress

Prøv kuren i 14 dage – og mærk forskellen!

DE FEM REGLER I HAVREGRYNSKUREN

Havregrynskuren består af disse fem regler:

  1. Spis havregryn som både morgenmad, frokost og aftensmad – mindst to måltider om dagen – hver dag
  2. Sørg for at det af dagens måltider, der ikke er baseret på havregryn, til gengæld er baseret på grøntsager – f.eks. i form af salat
  3. Lyt til din krop og lad din fysiske sultfornemmelse – hullet i maven – regulere spisetidspunkter og madmængder fleksibelt fra dag til dag
  4. Flyt fokus til noget andet end mad, når du ikke er sulten, og når du ikke spiser – hvad som helst andet, f.eks. arbejde, se fjernsyn, læse bøger eller være sammen med venner og familie
  5. Brug også noget af den frigjorte tid på at dyrke mere motion, meditation og kramning med mennesker, du holder af

Du kan starte på kuren når som helst og være på kuren lige så lang tid, som du vil. Kuren kan også blive en decideret livsstil, hvor du spiser på den måde de fleste af ugens dage permanent.

Havregrynsdage kan også fungere som en modvægt til andre dage, hvor du måske spiser lidt for overdådigt, så du på den måde holder en sund, samlet balance.

HAVREGRYN ER SUPER SUND MAD

En tallerkenfuld havregryn er et enkelt og fuldværdigt måltid. Det er muligt at leve sundt og godt af ikke andet end havregryn med tilbehør. Her er en oversigt over indholdet af næringsstoffer i de forskellige ingredienser i kuren:

  • Havregryn: kulhydrat, protein, essentielle fedtsyrer, kostfibre, E-vitamin, B-vitaminer, kalium, magnesium, zink og mangan
  • Skummetmælk: protein, B-vitaminer, calcium og jod
  • Nødder: protein, fedt, essentielle fedtsyrer, E-vitamin, B-vitaminer, magnesium og andre mineraler
  • Bananer: kulhydrat, kostfibre, C-vitamin, B6-vitamin og kalium (uden natrium)
  • Tørret frugt: kulhydrat, kostfibre og kalium (uden natrium)

Kuren er ekstra sund for blodtrykket, da den er helt uden tilsat salt (natrium), og da den samtidig har et højt indhold af kalium, der modvirker natrium. Til sammenligning har eksempelvis fuldkorn i form af brød og mælkeprodukter i form af ost samtidig et forholdsvis højt indhold af salt. Derfor er Havregrynskuren en sund variation til Brødkuren.

Havre adskiller sig fra andre korntyper såsom hvede og rug ved at have et højere indhold af protein, en bedre kvalitet af protein (med flere essentielle aminosyrer) og en anden type gluten, som personer med nedsat glutentolerance sædvanligvis kan spise uden problemer. Personer med decideret glutenintolerance (cøliaki) skal vælge havregryn, der er deklareret glutenfri, da almindelige havregryn fremstilles i faciliteter, hvor der også fremstilles hvedeprodukter, hvorved der siver gluten fra hvede over i havregryn. Det drejer sig dog om ganske små mængder, som ikke desto mindre kan give problemer for mennesker med cøliaki. Det betyder helt konkret, at du måske vil kunne mærke markante forbedringer i din mave og fordøjelse, hvis du erstatter f.eks. hvedebrød med havregryn i din daglige kost.

VARIATIONSMULIGHEDER

Hvis der er noget, du ikke kan tåle, eller hvis du ønsker øget variation for smagens og sundhedens skyld, så er der mange

variationsmuligheder og alternativer i Havregrynskuren:

  • Havregryn: rå, grød, finvalsede, grovvalsede eller ruggryn
  • Skummetmælk: minimælk, sojamælk, skyr eller yoghurt naturel med max. 0,5 % fedt
  • Nødder: valnødder, hasselnødder, mandler, pecannødder, paranødder eller græskarkerner
  • Bananer: æbler, mango, jordbær, blåbær eller revet gulerod
  • Tørret frugt: rosiner, dadler eller figner

Hvis det skal være lidt ekstra lækkert og festligt, så kan du af og til tilføre lidt hakket, mørk chokolade (så høj kakaoprocent som mulig) til det samlede mix.

LAD SULTEN BESTEMME MÆNGDEN

Lad din naturlige, fysiske mavesultfornemmelse (dvs. hullet i maven) regulere mængderne af mad i kuren.

Et måltid starter, når du er tilpas meget sulten og stopper, når sulten er væk. Tilpas meget sulten svarer til ca. 7-8 på en sultskala fra 0-10, hvor 10 er meget oversulten og 0 er ikke sulten.

Spis langsomt. Smag på maden. Læg mærke til, at sulten aftager, mens du spiser. Og hold op med at spise, når du ikke er mere sulten. Det er sådan små børn spiser, og det kan du også sagtens finde ud af. Hvis du synes, det er meget svært, så har du brug for at lære mindful spisning.

HAVREGRYN TO GANGE OM DAGEN

Det er også tilladt at spise andet mad på kuren, men mindst to af dagens måltider skal bestå af havregryn. Her er et eksempel på en dags mad:

  • Morgenmad: havregryn
  • Frokost: salat med grøntsager og kikærter
  • Eftermiddag: gulerod
  • Aftensmad: havregryn

Mellemmåltider er tilladt i det omfang, at de ikke stjæler for meget sult fra hovedmåltiderne. Læg mærke til, at der er forskel på sult efter mad og lyst til at spise.

DERFOR VIRKER KUREN SLANKENDE

Kuren virker slankende, da den er høj i kostfibre, protein, nydelse, monotoni og sultreguleret spisning samt lav i stress og madbesættelse. Det leder til, at du indtager og optager færre kalorier, end du forbrænder, hvilket tvinger din krop til at frigøre og forbrænde fedt fra depoterne. Det er tilmed en særdeles enkel og bæredygtig kur.

Hvis du vil tage kuren med henblik på at opnå vægttab, så start med 14 dage og mærk, hvordan kuren virker på dig. Hvis den virker godt, så sæt dig som mål at være på kuren i 6-12 uger. Derefter kan du fortsætte kuren, eller du kan gå på kuren i korte perioder indimellem.

BIVIRKNINGER

Hos nogle mennesker kan kuren sætte meget gang i maven. Husk at gå på toilettet, når du trænger til det.

Hvis du får bøvl med maven, så kan du prøve at supplere kuren med et kosttilskud med mælkesyrebakterier.

Du kan også øge mængden af havregryn gradvist over nogle uger, så du giver din mave tid til at vænne sig til flere kostfibre.

Bivirkningerne er forbigående og ufarlige.

Nyd din kur. Velbekomme!


Streaming af e-bøger