Et af de nye, evidensbaserede kostråd er ‘Spis mindre mættet fedt’.
Mættet fedt findes eksempelvis i mælkefedt (herunder smør), kødfedt, kokosfedt, palmefedt og hærdet fedt.
Men hvad skal vi så spise i stedet for mættet fedt, hvis det skal sænke risikoen for sygdom og tidlig død?
Forskningen viser fire muligheder:
- Umættet fedt med højt indhold af enkeltumættet fedt, f.eks. olivenolie
- Umættet fedt med højt indhold af flerumættet fedt med en forholdsvis høj andel omega-3 (n-3) i forhold til omega-6 (n-6), f.eks. rapsolie
- Sunde, kulhydratrige madvarer såsom fuldkorn, frugt og grønt
- Ingenting. Du spiser bare mindre mættet fedt, f.eks. ved at spise mindre smør, end du plejer. Det er rådet til dem, der også har brug for at gå ned i vægt.
Med hensyn til fedtsyresammensætningen så er det afgørende kostens sammensætning som helhed og ikke indholdet i enkelte fødevarer eller fedtstoffer. Kostens samlede indhold af fede fisk er særlig vigtig for den samlede balance mellem omega-3 og omega-6. Fede fisk har som bekendt et meget højt indhold af de meget langkædede omega-3-fedtsyrer.
Discover more from Via Brændgaard
Subscribe to get the latest posts sent to your email.