Fastfood er egentlig blot mad, som det er hurtigt at gøre klar til at spise. Men der er mange myter om fastfood, der forhindrer udviklingen af sund fastfood, og som giver mange dårlig samvittighed over at spise fastfood.
Myte 1: Fastfood er junkfood
Fastfood er fastfood, dvs. hurtig mad. Junkfood er junkfood, dvs. dårlig mad. Fastfood kan være junkfood, men det kan slowfood lige så vel være. Det er ikke en naturlov, at fastfood skal være være junkfood. Hvad man opfatter som god og dårlig mad er desuden en individuel sag.
Myte 2: Fastfood er usund mad
Hvorvidt mad er ernæringsmæssigt sundt afhænger af, hvad maden indeholder af næringsstoffer. Det er ikke i sig selv sundt, at der går lang tid, og at det omfatter meget arbejde at skaffe føde på bordet hver dag. Det er desuden ligegyldig for madens ernæringsmæssige værdi, om det er dig selv eller nogen andre, der har tilberedt maden.
Myte 3: Fastfood skal spises hurtigt
Fastfood er mad, som du hurtigt kan få på bordet. Det betyder ikke, at det også skal gå hurtigt med at spise den. Du kan sagtens spise fastfood i et langsomt tempo.
Myte 4: Fastfood smager dårligt
Der er meget store forskelle på fastfood både i forhold til den ernæringsmæssige kvalitet og i forhold til graden af velsmag. Smag og behag er desuden forskellig fra person til person. Mad behøver heller ikke nødvendigvis smage godt af, at man har stået mange timer i køkkenet. Den gode smag kan ødelægges både hurtigt og langsomt.
Myte 5: Fastfood feder
Det feder at spise hurtigt, men det feder ikke at springe over, hvor gærdet er lavest med hensyn til selve madlavningen. Spis sund fastfood langsomt. Det slanker.
Myte 6: Man må ikke servere fastfood for sine børn
Hvorfor ikke? Det giver jo bare mere tid til at lege, snakke, hygge og være sammen, når man skærer ned på den tid og energi, der ellers skal bruges til indkøb og madlavning. Gå op i hvad maden indeholder rent ernæringsmæssigt. Drop resten.
Myte 7: Fastfood gør mig til et dårligt menneske
Etik og det at være et ordentligt menneske handler ikke om, hvorvidt du spiser fastfood eller slowfood. I stedet for at gå for meget op i, hvad der kommer ind i din mund, så prøv at gå mere op i, hvad der kommer ud af den – altså din tale – og overvej om den er til gavn eller skade for dine medmennesker – inden du taler.
Eksempler på sund fastfood
Her er nogle eksempler på sund fastfood fra min egen hverdag:
- Havregryn med mælk, frugt og nødder
- Sunde rugbrødsmadder
- Sunde sandwich, f.eks. hos Sunset Boulevard
- Fuldkorns-fitnesspizza, f.eks. fra Dominos
- Sund burger, f.eks. nøglehulsmærket burger på McDonald’s
- Takeaway-salater, f.eks. fra Smag