Sojadrik, havredrik, mandeldrik og risdrik er populære alternativer til komælk for allergikere, veganere og flexitarer. Jeg er selv begyndt i stigende grad at skifte komælken ud med plantebaserede alternativer. Det gør jeg både af sundhedsmæssige og etiske grunde. Jeg har derfor set nærmere på næringsindholdet i plantemælk.

Sojadrik er den plantemælk, der ligner komælk mest, når vi ser på næringsindholdet. Især den udgave af sojadrikken, der er tilsat calcium. Sojadrikken adskiller sig fra de andre plantedrikke ved at have et højt indhold af protein og desuden en bedre proteinkvalitet.
Erstatning af komælk med en af de andre typer plantemælk kan medføre en markant reduktion i indtagelsen af protein. Det behøver dog ikke være et problem, og det kan tilmed være en fordel for nogen. De fleste danskere får i forvejen rigeligt med protein, så det gør hverken fra eller til at indtage mindre af det. Kun småtspisende personer med et særligt højt proteinbehov skal passe på, men her kan sojadrikken så være et godt alternativ, da den indeholder lige så meget protein som komælk. Det ernæringsmæssigt afgørende er kostens samlede indhold af protein.
Erstatning af komælk med plantemælk medfører et markant fald i indtaget af calcium, med mindre man vælger en plantemælk med tilsat calcium. Det behøver heller ikke være et problem at reducere sit indtag af calcium, men også her gælder det om at se på kostens samlede indhold af calcium i forhold til det anbefalede indtag. Man kan sagtens indtage calcium nok uden komælk. Ellers kan man jo tage kosttilskud med calcium (evt. i kombination med D-vitamin) for at være på den sikre side. Et højt indtag af komælk er i nogle undersøgelser blevet sat i forbindelse med forøget risiko for prostatakræft, så det er måske særligt gavnligt for mænd at erstatte komælk med plantemælk. Det er i hvert fald en af grundene til, at jeg selv tager små skridt i den retning. For meget komælk kan desuden muligvis give bumser og uren hud, viser forskningen.
Her er nogle facts om næringsindholdet.
Minimælk (komælk):
38 kcal
3,4 g protein
4,8 g kulhydrat
0,5 g fedt
Sojadrik:
52 kcal
3,5 g protein
4,5 g kulhydrat
2,2 g fedt
Havredrik:
18 kcal
0,6 g protein
1,3 g kulhydrat
1,2 g fedt
Mandeldrik:
47 kcal
0,8 g protein
5,8 g kulhydrat
2,2 g fedt
Risdrik:
0,1 g protein
11,0 g kulhydrat
0,9 g fedt
Kilde: Fødevaredata ver. 2, DTU Fødevareinstituttet 2016.
Discover more from Via Brændgaard
Subscribe to get the latest posts sent to your email.