Nyhedsportalen Sundhedspressen

24.09.2025

Ny undersøgelse viser statistisk signifikant stigning i kræftrisiko efter mRNA-coronavaccination baseret på data fra 296.015 borgere i Italien. Den samlede kræftrisiko var forøget med 23 % blandt de vaccinerede sammenlignet med de uvaccinerede. Risikoen for brystkræft var forøget med 54 % og blærekræft med 62 % 180 dage efter første stik. Dette på trods af healthy vaccinee-bias.

EXCLI Journal: COVID-19 vaccination, all-cause mortality, and hospitalization for cancer: 30-month cohort study in an Italian province LINK

19.09.2025

Et randomiseret overkrydsningsforsøg har vist, at spisning af 40 g valnødder med aftensmaden hver dag i otte uger forbedrer nattesøvnen markant.

Daily walnut consumption increases 6-sulfatoxymelatonin urinary levels and can improve sleep quality: a randomized crossover trial LINK

Motion i form af gang i grønne omgivelser give bedre humør, lavere stressniveauer og bedre hjerterytme end tilsvarende gåture i byen eller indendøre, viser ny forskning fra Københavns Universitet.

Psychology of Sport & Exercise: Evaluating the benefits of green exercise: A randomized controlled trial in natural and built environments assessed for their restorative properties LINK

Fuldkorn er ikke ens: Hver type fuldkorn indeholder en unik sammensætning af kostfiber og sekundære stoffer, viser ny forskning. Det betyder videre, at specifikke typer fuldkorn kan afhjælpe specifikke helbredsproblemer i individuel ernæring.

Food & Function: Whole grains are not equal: the role of fiber structure and phytochemicals in health LINK

30.08.2025

Forskere foreslår overset årsag til overvægt: ustabil livsstil.

International Journal of Obesity: Lifestyle instability: an overlooked cause of population obesity? LINK

29.08.2025

Nyt felt for ernæringsforskning: MikroRNAer fra fødevarer kan påvirker menneskers aldring.

Food & Function: Dietary microRNAs in aging: sources, mechanisms, translational potential, and future directions LINK

Sund uden fisk: Mikroalger kan blive ny kilde til D-vitamin og omega-3-fedtsyrer.

DTU Fødevareinstituttet: Forskere vil opskalere ny kilde til D3-vitamin og omega-3 fedtsyrer LINK

BEMÆRK: Brændgaards kommentarer, sammendrag, fortolkninger, perspektiveringer og holdninger står med kursiv skrifttype efterfulgt af nyhedskilder og inspiration. Kommentarer og kilder er i samme rækkefølge.

Ernæring & Sundhed

Sundhedspressen