Kostfibre, kulhydrater af høj kvalitet, planteprotein og omega-3-fedtsyrer kan beskytte mod biologisk aldring, viser ny forskning.
En kostsammensætning med højt indhold af kulhydrater af lav kvalitet og langkædede mættede fedtsyrer kan derimod fremme biologisk aldring.
Det viser en videnskabelig undersøgelse udgivet i European Journal of Nutrition vol. 61, nr. 1, februar 2024.
Kulhydrater af høj kvalitet er kulhydratkilder, der er uraffinerede med et højt indhold af andre, naturlige næringsstoffer. Det omfatter bl.a. fuldkornsbrød, fuldkornspasta, brune ris, havregryn og frugt.
Kulhydrater af lav kvalitet omfatter bl.a. produkter med højt indhold af tilsat sukker eller hvedemel.
Omega-3-fedtsyrer findes i store mængder i fede fisk, fiskeolie, plankton (krilolie) og hørfrøolie samt i mindre mængder i bl.a. valnødder, valnøddeolie, rapsolie, sojabønner og sojaolie.
Langkædede mættede fedtsyrer findes især i industrielle fedtstoffer og fødevarer med den type fedtkilder.
Reference:
Zhu X, Xue J, Maimaitituerxun R, Xu H, Zhou Q, Zhou Q, Dai W, Chen W. Relationship between dietary macronutrients intake and biological aging: a cross-sectional analysis of NHANES data. Eur J Nutr. 2024 Feb;63(1):243-251. doi: 10.1007/s00394-023-03261-2. Epub 2023 Oct 16. PMID: 37845359. LINK
Coverfoto: Unsplash.com (Nick Fewings)
Relateret:
Discover more from Via Brændgaard
Subscribe to get the latest posts sent to your email.